GELE TRUUS

Heb je een bijenzwerm?

Schattig hè, het lijkt wel of ze zoenen. Maar bijen zoenen niet hoor. Wat ze wel doen is elkaar de nectar overdragen. De haalbij heeft het gehaald, de huisbij bergt het netjes op.

Voor de imkervereniging in Almere heb ik ruim acht jaar zwermen geschept. Inmiddels ben ik coördinator voor het zwermscheppen in Almere en schep ik in principe niet zelf meer.

Maar als je last hebt van een bijenzwerm, wil ik hem gerust voor je weghalen. Omdat ik veel ervaring heb met het weghalen van zwermen draai ik inmiddels mijn hand niet meer om voor lastige zwermen, die om de stam van een jong boompje, of midden in de braamstruiken zitten. Mijn oude kieps, die ik heb gekregen van de oude imker wiens stal ik heb overgenomen hangt inmiddels naast de wijnstokken maar natuurlijk heb ik ooit een nieuwe gekocht. En ik vind het niet erg om de volken onderdak te bieden.

Dat gezegd hebbend: volken in spouwmuren en hoger dan 3 meter haal ik tegenwoordig niet meer weg. Maar door mijn rol als zwerm coördinator kan ik je helpen aan imkers die dat eventueel wel voor je kunnen doen. 

Is er een volk in je tuin geland en wil je er van af? Neem in dat geval contact met mij op via e-mail

Als ik een zwerm voor je weghaal, kan je gelijk mijn imkerij sponsoren. Het minimale sponsorbedrag is 25 euro. Meer mag natuurlijk ook. (Ter vergelijking: het laten verwijderen van een wespennest kost zo’n 80 euro. Woningbouwverenigingen betalen dit niet. Als huurder - en natuurlijk ook als huiseigenaar - moet je de kosten zelf betalen.) Tenslotte moet ik bij je langskomen, dat kost brandstof. Bovendien kost het me tijd, soms veel tijd als een zwerm lastig zit. Daarnaast moet ik ze voeren, ziekten bestrijden en anderszins verzorgen en en dat kost geld. Zeker met de heden ten dage soms karige dracht is een goede honingoogst ook niet altijd een garantie. Terwijl het belangrijk werk is en de bij een beschermde diersoort. Dus bestrijden is verboden en ook niet aardig.  

Je kan de zwerm ook gelijk voor een jaar adopteren. Ik verzorg het volkje en in ruil voor de adoptie, houd ik je op de hoogte van het volk èn ontvang je, als de tijd daar is, een speciaal potje honing van het volk dat ooit in jouw tuin zat. Bezoeken (na afspraak) kan natuurlijk ook. De kosten voor adoptie bedragen 25 euro per jaar voor een kleine (6 raams) zwerm en 40 euro voor een grote (10 raams) zwerm. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor zwermen uit je eigen tuin. Als je gewoon zomaar een volk wil adopteren, kan dat natuurlijk ook!