Secretaris-leed


Alweer een maand niets gemeld, tsja, vakantie op de tuin kwam er ook tussendoor. Maar ook in die weken ben ik druk met de bijen bezig geweest. Zowel met m’n eigen bijen als met allerlei zwermmeldingen via de vereniging. Je bent nu eenmaal secretaris of je bent het niet. Uiteindelijk daar geen zwerm van overgehouden maar het kost wel allemaal tijd. Bellen, mailen, informatie geven, eventueel langsgaan en dat allemaal in je vrije tijd. Bovendien zijn mensen zo veeleisend, als je niet binnen een halve dag terugmailt, dan zijn ze beledigd.

En als je hen niet gratis (of nog erger: als je hùn niet wil betalen!) van een zwerm komt verlossen, omdat je misschien helemaal niet op nog een zwerm zit te wachten; omdat je helemaal geen kasten meer hebt om ze in te doen; omdat je 9 meter in een boom mag klimmen; omdat je helemaal niet weet wat voor koningin je dan krijgt; omdat je ze moet behandelen („ze moeten eerst in quarantaine” zegt een collega ;-D), wat trouwens ook niet gratis is; omdat je ze moet voeren, wat geld kost; omdat je misschien wel twee keer heen en weer moet rijden naar een adres; omdat het allemaal in je vrije tijd moet gebeuren….. dan zijn ze beledigd.

Enfin. Vandaag weer even bij de dames op visite geweest. Peter Greenaway doet het prima. De kast zit vol maar geen zwermneigingen hoor. Ze zijn tevreden. Dus ook niet onaardig.

Van Olijfje heb ik toch ook nog zomerhoning, samen met een raampje uit het volk van wijlen Bordeaux, toch nog weer ruim 8 kilo. Blij mee.

Dat laatste volk trouwens, had dus doppen, die zijn uitgekomen. Moeren in laten lopen, rest van de doppen gebroken en 10 dagen gewacht. Bruidsvlucht en aan de leg raken van de jonge moer. Maar helaas, da’s niet helemaal goed gegaan. Je weet het niet hè, wat er is gebeurd. Zo’n bruidsvlucht bijvoorbeeld is maar een gevaarlijke bedoening. Één keer een vogel die toevallig trek heeft en langsvliegt en WHAM! moer weg. Volk moerloos.

Gelukkig had ik bij het doppen breken nog een broedafleggertje gemaakt. Wat bijen uit het volk in een ander kastje, wat jonge moeren, voer etc. erbij en naar de andere bijentuin gebracht. Die moer is keurig aan de leg dus die heb ik als reserve.

Het goede nieuws is echter dat ik vandaag op de tuin mijn buurman trof, die doppen aan het breken was. Oh, heb je een moer nodig? Hier, nieuwe moer. Via de vliegplank in het volk laten lopen en over 10 dagen checken of ze geaccepteerd (en aan de leg) is. In dat geval kan ik dat reservevolkje aan een cursist van de basiscursus geven. Want met de Floriade op komst in 2022 moeten nog steeds (vooral jonge!) imkers bij in Almere.

Tags:

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square