top of page

Winden en draken

 

Mahjong speel je met vaak prachtig bewerkte  stenen gemaakt van bamboe met been of tegenwoordig vaak van kunststof.

Mahjong

Mahjong, soms ook wel 'Het spel van de vier winden' genaamd, is een spel afkomstig uit China. Vaak wordt gedacht dat Mahjong een eeuwenoud spel is. Dit valt nogal mee. De ware oorsprong is niet precies bekend. Er bestaan veel theorieën, die waarschijnlijk geen van allen op feiten berusten. Zo wordt wel verteld dat de oude Chinese wijsgeer Confucius dit spel al zou hebben gespeeld om de geest van zijn leerlingen te scherpen.

 

Chinezen zijn dol op Mahjong en op het gokken met Mahjong. Vroeger verspeelden zij zelfs hun vrouwen en kinderen, zo waren ze in de ban van dit fascinerende spel. Daarom was het lange tijd verboden in China. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer het geval.

Aanvankelijk bestond het spel uit 40 stenen. Later werden dit er 160 en uiteindelijk is dit aantal teruggebracht tot 144 stenen en heeft men ook de spelregels vastgelegd. De prachtige figuren die in vele kleuren op de stenen (vroeger been, nu meestal kunststof) zijn aangebracht, omgeven het spel met een waas van oosterse geheimzinnigheid.

bottom of page